Brannkonsult AS
456 01 942 post@brannkonsult.no
  • HJEM
  • BRANNKONSEPT
  • BRANNPROSJEKTERING – ENKELT FORKLART
  • BRANNTILSYN – BRANNINSPEKSJON
  • KONTAKT OSS
Brannprosjektering og brannkonsept

BRANNPROSJEKTERING – ENKELT FORKLART

Brannprosjektering og brannsikring – hva betyr det?

Å prosjektere betyr i byggesaker ‘skriftlig planlegging’. Brannprosjektering betyr med andre ord skriftlig planlegging av nødvendig brannsikring som må gjøres i og rundt bygningen.


Hvorfor brannsikring?

Det er flere grunner til at man er pålagt brannprosjektering av bygninger. Den viktigste grunnen til kravet om brannsikring er for å hindre tap av menneskeliv i en brann. En annen grunn til å vurdere nødvendig brannsikring er for å begrense de materielle tap som en brann vil påføre selve bygningen og eventuelle nabobygninger. Kort fortalt skal alle bygninger vurderes med tanke på brannsikkerhet, samt vurderes med hensyn til hvilke tiltak som må gjøres i forbindelse med brannsikring.

Dette er noen av grunnene til at myndighetene krever at bygninger må brannprosjekteres av formelt kvalifiserte foretak.


Når er det behov for brannprosjektering?

Ofte vil man som utbygger være usikker på om det i forbindelse med brannsikkerhet vil være behov for brannprosjektering av nettopp det som man ønsker å gjøre. Under har vi listet opp noen eksempler på byggeprosjekter, og om det vil være behov for brannprosjektering i disse sakene (listen er ikke komplett men er kun ment som eksempel):

  • Ved bytte av vinduer i en bygning? Som regel ikke, men i enkelte tilfeller vil det være behov for brannprosjektering (det kan være andre grunner i tillegg til disse):
    • Det kan for eksempel være dersom vinduene ligger nærmere nabobygning enn 8 meter
    • Eller dersom vinduene som tas ut har blitt brukt som ‘kjølesone’ i forhold til annen leilighet i etasjen under eller over
  • Ved oppføring av tilbygg? Noen av grunnene til at det vil være behov for brannprosjektering:
    • Om tilbygg til bolig (eller garasje over 50m2) kommer nærmere nabogrense enn 4 meter, eller nærmere nabobygning enn 8 meter
    • Dersom tilbygget kommer nærmere andre leiligheter i samme bolig enn 8 meter
    • Og dersom tilbygg til garasje/uthus kommer nærmere nabogrense enn 1 meter, eller nærmere naboens uthus/garasje enn 2 meter
  • Påbygg til bolig – eksempler der det kan være krav til brannprosjektering:
    • Dersom det er flere leiligheter i samme bygning
    • Om etasjeantallet på boligen økes
    • I tilfelle avstand til nabogrense er mindre enn 4 meter, eller at avstand til nabobygning er mindre enn 8 meter
  • Bruksendring av arealer
    • Som regel kreves det brannprosjektering
  • Etablering av ny boenhet
    • Det kreves brannprosjektering


Hva koster et brannkonsept?

Brannprosjektering og brannkonsept - Hva koster det? Viktigheten av brannsikring og brannsikkerhet

Brannkonsult jobber etter faste priser i hvert prosjekt, og prisene på brannprosjektering avhenger av antall timer vi estimerer vil medgå til brannprosjekteringen. Timesforbruket vårt avhenger av flere forhold, for eksempel bygningens brannklasse og etasjeantall, behovet for branntegninger og kompleksiteten på prosjektet.

Dersom det kun er ett spesifikt forhold som skal vurderes i en sak, så går det ikke med så mange timer til en slik jobb, og prisen vil gjenspeile dette. Dette kan for eksempel være om det som skal vurderes kun er brannsmittefare mellom to bygninger.

Dersom det skal utarbeides et helhetlig brannsikkerhetskonsept (brannkonsept) for en større bygning, så vil det ta en del mer tid. Eksempelvis kan vi nevne at våre priser på brannkonsept i brannklasse 2 normalt starter på ca. 15 000,- eks. mva. inklusive branntegninger.


Hvordan finner man ut av hvilken dokumentasjon i forbindelse med brannsikring og brannsikkerhet som kreves i mitt tilfelle?

Det er i utgangspunktet 4 forhold som til sammen bestemmer omfanget av brannprosjektering og dokumentasjon rundt dette: Risikoklasse, brannklasse, etasjeantall og tiltaksklasse.

For å finne bygningens brannklasse må vi først finne risikoklassen:


Risikoklasse (RKL)

Bygningens risikoklasse angir hvilken risiko bruken av bygningen innebærer. Bruken av bygninger i risikoklasse 1 har minst risiko, og bruken av bygninger i risikoklasse 6 har størst risiko. Eksempelvis plasseres bolig i risikoklasse 4, og hotell i risikoklasse 6.

Så det første man må finne ut av er bygningens risikoklasse. Som hjelpemiddel bruker vi en tabell (se under).

Brannprosjektering og brannkonsept- Risikoklasse (RKL)

Vi lister opp noen bygningers risikoklasse som eksempel:

  • Naust og små garasjer – risikoklasse 1
  • Kontor og lager – risikoklasse 2
  • Barnehage og skole – risikoklasse 3
  • Bolig og fritidsbolig – risikoklasse 4
  • Forsamlings- og salgslokale – risikoklasse 5
  • Hotell og sykehus – risikoklasse 6

Straks du har fastsatt bygningens risikoklasse, så går vi over til å finne bygningens brannklasse.


Bygningens brannklasse (BKL)

Bygningens brannklasse er et resultat av to faktorer; risikoklasse og bygningens etasjeantall. For å finne riktig brannklasse, benytter vi tabellen under.

Brannprosjektering og brannkonsept - Brannklasse (BKL)

Eksempel: Hvilken brannklasse vil en bolig i 4 etasjer ha? Vi husker at bolig er i risikoklasse 4, og ut fra tabellen leser vi at bygningen plasseres i brannklasse 2.

Den videre brannprosjekteringen (valg av løsninger, ytelser og materialbruk med tanke på brannsikring) vil måtte følge anvisningene som følger av brannklasse 2.

 

Tiltaksklasse (TKL)

Ved erklæring av ansvarsrett i byggesaken så plassers brannprosjektering av et tiltak i en tiltaksklasse. Hvilket nivå (tiltaksklasse 1, 2 eller 3) brannprosjekteringen plasseres i avhenger av blant annet bygningens brannklasse. Det er 3 tiltaksklasser som brannprosjekteringen kan plasseres i, der tiltaksklasse 1 er den laveste klassen, og tiltaksklasse 3 er den høyeste klassen. Enkelt forklart:

  • Jo høyere bygning (antall etasjer) og høyere brannklasse, jo høyere tiltaksklasse.
  • Dersom brukerne av bygningen ikke kjenner til alle rømningsveier, eller har vanskeligheter med å ta seg ut av bygningen, vil byggesaken plasseres i høyere tiltaksklasse. For eksempel vil brannprosjektering av et sykehus ha høyere tiltaksklasse enn en bolig.
  • Brannprosjektering i lave bygninger i få etasjer vil kunne plasseres i en lavere tiltaksklasse.

 

Penger å spare på å starte med brannprosjektering tidlig i prosjektet

Jo tidligere i et prosjekt man utformer brannkonsept i byggesaken, jo enklere løsninger med tanke på brannsikring kan velges. Dersom man venter til slutten av prosjektet med å engasjere en brannkonsulent, risikerer man å måtte skreddersy løsninger for å oppnå tilstrekkelig brannsikkerhet. Dette vil være et fordyrende moment, så vi anbefaler derfor alltid å engasjere en brannkonsulent så tidlig som mulig i byggeprosjektet.


Brannprosjektering / brannkonsept – Hva vi kan tilby

Vi hjelper deg med brannprosjektering / brannkonsept i din byggesak til fast avtalt pris. Brannkonsult AS utarbeider brannkonsept som tilfredsstiller kravene i plan- og bygningsloven og brann- og eksplosjonsvernloven. I tillegg utarbeider vi branntegninger, samt erklærer ansvar overfor kommunen for fagområdet PRO Brannkonsept (SAK10 § 13-5, annet ledd, bokstav d).

Vi tar på oss både små og store prosjekter; alt i fra små garasjer som står for nært nabobygninger, til store prosjekter i mange etasjer.

Vi kan være behjelpelig med:

  • Utarbeidelse av brannkonsept / brannsikkerhetskonsept
  • Branntekniske tegninger (som viser ytelser, rømningsveier, med mer)
  • Erklære ansvarsrett overfor kommunen for fagområdet brannkonsept

Vi er sentralt godkjent i tiltaksklasse 2, og av den grunn en betrodd leverandør når det kommer til brannprosjektering og brannkonsept i byggesaker.

La oss hjelpe deg med å finne de enkle og gode løsningene som ivaretar myndighetenes krav på en smidig måte. Vi tar på oss brannprosjektering over hele landet i tiltaksklasse 1 og 2.

For å kunne gi deg et tilbud på brannprosjektering / brannkonsept, trenger vi følgende:

  • Situasjonsplan (kart som viser plassering av bygningen. Kartet bør være målsatt)
  • Byggesakstegninger (plan-, snitt- og fasadetegninger)
  • Beskrivelse av prosjektet (nybygg, bruksendring, påbygg etc.)


Kontakt oss for tilbud på brannprosjektering og brannkonsept

Kontakt oss for fast pris på brannprosjektering / brannkonsept, enten ved å benytte kontaktskjemaet nederst på denne siden, på post@brannkonsult.no, eller ring oss for en hyggelig prat på 456 01 942.

Les mer om brannkonsept.

 

Les mer om...

BRANNPROSJEKTERING

Denne artikkelen forklarer hvorfor bygninger må brannprosjekteres, hvilke faktorer som legges til grunn for valg av løsninger, samt en enkel forklaring på forskjellige prosjekteringemetoder. I tillegg gir vi en oversikt over hva vi kan hjelpe deg med i ditt byggeprosjekt.

Les mer
Logo

BRANNKONSEPT

Denne artikkelen forklarer hva et brannkonsept er, og en kort redegjørelse for noen av de forhold som må vurderes i et brannkonsept. I tillegg gir vi en oversikt over hva vi kan hjelpe deg med i ditt byggeprosjekt.

Les mer
Logo

BRANNTILSYN - BRANNINSPEKSJON

I store bygårder så vil man før eller siden få besøk/tilsyn av Brann- og redningsetaten som kontrollerer sikkerhetsnivået i bygningen. Det er et krav om at sikkerhetsnivået i bygninger skal oppgraderes til minimum 1985-nivå. Brann- og redningsetaten fører branntilsyn for å se om bygningen har blitt oppgradert.

Les mer
Logo

Les anmeldelser...


«Raskt, enkelt og proft utført.»

Sebastian Jakobowski 04 apr 2022


«Svært god service. Trygt med folk som kan faget sitt. Service med stor S. Fekk... Les mer«Svært god service. Trygt med folk som kan faget sitt. Service med stor S. Fekk svært god hjelp og mange gode tips og innspel under byggeprosessen.» Les mindre

Torger Vistnes 03 feb 2022


«Super!»

Elmin Benic 28 jan 2022


«Hyggelig og effektiv.»

Domaas Arkitektur AS v/Stein Domaas 20 jan 2022
Button to load more customer reviews

KONTAKTSKJEMA

Fyll ut kontaktskjemaet under, så svarer vi deg i løpet av 24 timer


    Vedlegg:

    ❌

    ❌

    logo2
    456 01 942 post@brannkonsult.no

    Nettside av: Fevaag Web Consulting

    Legg inn søk
    Denne websiden bruker cookies for å forbedre surfeopplevelsen. Ved å fortsette gir du oss samtykke til å lagre cookies i henhold til vår policy. Jeg forstårAvslå Les mer
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT